گردشگری > موزه
موزه آب
این موزه توسط اداره آب منطقه‌ای خراسان مشهد در 12 بهمن 1378 افتتاح شده است بررسی، شناخت و معرفی سازه‌های آبی قدیمی استان نظیر سدها، قنوات، قنات‌های قدیمی شهرستان گناباد با قدمت 2500 ساله، آب انبارها، یخدان‌ها، پل بندهها، شیوه‌های آبیاری سنتی، معرفی سیر پیشرفت صنعت آب از گذشته تاب ه حال طرح مردم شناسی آب و جمع‌آوری اطلاعات و مستندات و فرهنگ سنتی آب و آبیاری خراسان از اهداف تشکیل این موزه است. در این موزه ابزار و ادات قدیمی و معاصر مرتبط با آب نظیر فنجان آندازه‌گیری آب، خمره‌های آب شرب لوله‌های انتقال آب، ماکت سدها، تصاویر مختلفی از آب انبارها و .. به نمایش درآمده سات این گنجینه دارای کتابخانه نیز می‌باشد.
موزه سلاح آستان قدس رضوي
اين گنجينه در تاريخ 8/4/1378 همزمان با ميلاد مسعود پيامبراكرم (ص) و ولادت با سعادت امام جعفر صادق (ع) در طبقه دوم موزه مركزي واقع در ضلع شرقي صحن امام خميني (ره) افتتاح گرديد . اين مجموعه شامل نمونه هاي از سلاح هاي سرد و گرم ميباشند كه برخي از آنها عبارتند از: -1 تفنگ سر پر با دسته خاتم و كتيبه زركوب «سركار مير رستم خان تالپر» و «يا علي» -2 تفنگ چهار لول با نشان زركوب ساخت آلمان به طول 118 سانتيمتر -3انواع باروت دان هاي چوبي، چرمي، فلزي و عاج . -4 خنجرهاي مرصع -5 تبرزينهاي فولادي مزين به نقوش اسليمي و ختائي قلم زني شده و كتيبه «وقف امام رضا (ع ( 6- عصاهاي نيزه دار يكي با دسته سنگ يشم، زركوب و مزين به نقوش گياهي و كتيبه وقف «جناب علي بن موسي الرضا (ع) سنه 1258 ق» 7- نيزه اي به طول ۴ متر بدنه چوبي لاكي
روغني مزين به نقوش گياهي و هندسي كه داراي دو سرنيزه فلزي ميباشد . 8- كمانهاي چوبي لاكي روغني داراي كتيبه وقف و تاريخهاي 1018 و 1114 ه. ق. 9- كلاهخود، لباس رزم و ساعدبند فولادي و زركوب داراي كتيبه آيه الكرسي و «عمل استاد حسن سنه 1217 ه. ق.» و سپري از پوست كرگدن با يك هلال و دواير مينا كاري شده مربوط به دوره صفوي . 10- پيراهن رزم مكتوب به آيات و طلسمات مربوط به دوره صفوي.
موزه سكه و مدال آستان قدس رضوي
پارک امت در انتهای سی متری طلاب واقع شده است و از جمله پارک های تحت نظارت شهرداری منطقه 5 مشهد می باشد. این پارک درسال 1366 ش. تأسیس شده و دارای 30300 مترمربع مساحت است. ازامکانات مختلفی تفریحی و بهداشتی و رفاهی پارک امت می توان به شهربازی و غرفه های عرضه نیازمندی های شهروندان و مجموعه فرهنگی تفریحی اشاره کرد. درمجموعه شهر بازی پارک امت، نه دستگاه مختلف از قبیل فان فار و بشقاب پرنده و دیگر تجهیزات تفریحی جهت استفاده کودکان و نوجوانان وجود دارد و بخش های مختلف پارک با چمن و گلکاری و امکانات روشنایی و انواه درختان و گونه های گیاهی زینت یافته است.  
موزه تمر آستان قدس رضوي
مشاهير تمبر ايران:به پاس قدرداني از سال ها تلاش در جمع آوري تمبرها، پاكت نامه ها و ... و گراميداشت ياد و خاطره بزرگان عرصه تمبر و تمبرشناسي در ايران، در اين بخش به معرفي مختصر شرح احوال و آثار بزرگاني مي پردازيم كه اگرچه اكنون رخت از اين دنيا بربسته اند، امّا آثار ماندگارشان يادآور مجاهدت هايشان در راه اعتلاي تمبرشناسي ايران زمين بوده است .
تمبرهاي موقتي مشهدمعروف به تمبرهاي «ويكتور كاستين» واقف: دكتر علي شرق تاريخ وقف: 15/1/1374 محل نمايش: گنجینه تمبر و اسکناس ويكتور كاستين (Victor Castaign)، از جمله مستشاران بلژيكي بود كه در دوره سلطنت مظفرالدين شاه قاجار وارد ايران شد و بلافاصله، مأمور اداره گمرك و پست‌خانه مشهد گرديد.وي در اسفندماه سال 1280 هـ .ش. به بهانه كمبود تمبر و بدون كسب اجازه از مقامات دولتي، يك سري تمبر طراحي ، چاپ و منتشر نمود. اين تمبرها تا ارديبهشت 1281 هـ .ش. در پستخانه‌هاي مشهد، قوچان، بجنورد، به فروش رسيده و مورد استفاده پستي قرار گرفتند. مقامات دولت مركزي به محض اطلاع يافتن از اين اقدام غیر قانونی وي،‌ دستور جمع‌آوري تمبرها را صادر نموده و وي را از ايران اخراج نمودند. اين تمبرها به علت تيراژ پايين و مدت استفاده پستي محدود، از جمله كمياب‌ترين تمبرهاي ايران به شمار مي‌روند. تمبر چيست؟ تمبر قطعه كاغذ كوچك و بهاداري است كه در شكل‌ها، اندازه‌ها، با كادر و حاشيه، با چسب و دندانه يا بدون چسب و دندانه به مناسبت‌هاي ويژه در شمارگان معيني چاپ و منتشر مي‌شود و بهاي آن در حقيقت به معني اداي حق دولت يا كرايه پست مي‌باشد.
انواع تمبرها :
1-تمبر جاري (پستي) : به تمبرهائي مي‌گويند كه تحت عنوان موضوعي خاص، در تيراژي نامحدود براي مصارف عمومي پست منتشر مي‌شود. تمبر جاري يا « سري‌هاي پستي » ممكن است بارها تجديد چاپ گردد و قيمت روي آن مطابق تعرفه‌هاي جاري پست تعيين مي‌گردد.
2- تمبر يادگاري : تمبري است كه به مناسبتي خاص و برخلاف تمبرهاي جاري درتيراژ محدود منتشر مي گردد .
3- تمبرهاي خيريه( نيكوكاري ) : اين نوع تمبر جهت كمك به سازمان‌هاي خيريه و آسيب ديدگان چاپ و به مصرف پست مي‌رسيد.
4-تمبر امانات : جهت ارسال محموله‌هاي پستي از شهري به شهر ديگر روي بسته‌ها و يا قبوض رسيد پستي تمبر امانات را الصاق مي‌كردند تا محموله‌هاي موردنظر به مقصد برسد . پاكت‌هاي مُهر روز : تمبرهاي يادگاري را در روز انتشار بر روي پاكت مصور مخصوص يا آرم دار شركت پّست كه توسط شركت پست تهيه گرديده چسبانده و با مهر مخصوص و تاريخ دار همان روز ابطال مي‌گردد كه اين پاكت‌ها همانند تمبر داراي ارزش مي‌باشند .

اصطلاحات مربوط به تمبر :
1- سورشارژ : مُهري است كه جهت تغيير قيمت، تغيير حكومت، يا معرفي آن براي مصارف پستي روي تمبر مي‌زنند .
2- دپلاسه displace : جابجايي رنگ كه در هنگام چاپ تمبر در رنگ بندي آن صورت مي‌پذيرد آنگاه كه يكي از رنگها از محل اصلي خود جدا شده و جاي آن خالي يا با رنگ ديگري پر شده باشد .
3- ارور Error : در لغت به معناي خطا و اشتباه مي‌باشد و در تمبرها هنگامي‌كه در مرحلة چاپ خطايي نظير وارونه شدن يا اشتباه در جهت يا درج قيمت، صورت پذيرد.
4- فيليگران : به نوشته يا علامتي گويند كه در متن كاغذ وجود دارد و در برابر نور ديده مي‌شود.
موزه توس
موزه توس در مجموعه فرهنگی باغ آرامگاه فردوسی قرار داردساختمان این موزه در سال 1347 برای چایخانه سنتی توسط مهندس سیحون طراحی و ساخته شده است پس از افتتاح آرامگاه و بزرگداشت هزاره فردوسی نیاز به مکانی بودب تابتواند آثار و اشیای اهدایی به آرامگاه و دیگر آثار تاریخی مکشوفه ‌ای از شهر توس را نمایش بگذارد به همین منظور در سال 1361 خورشیدی این بنا تبدیل به موزه توس گردید . اشیای موزه به چهار بخش تقسیم می شود: بخش اول : آثاری که رد اثر کاوش‌های باستان شناسی از دشت توس به دست آمده‌اند که شامل انواع قطعات سفال دوره
اسلامی و پیش از اسلام و سکه‌های طلا و نقره دوره اسلامی و ... هستند.بخش دوم : شامل آثاری است که تجلی گر روح حماسی و پهلوانی شاهنانه هستند. انواع وسایل سوارکاری شامل سپر، گرز، تیرو کمان، وسایل موسیقی و رزمی که از آنها در شاهنامه بسیار نام برده شده است از این جمله‌اند.بخش سوم : اشیایی که در عصر و زمان فردوسی (قرن 4و 5 هجری) خلق شده‌اند. این بخش شامل انواع ظروف سفالی لعاب‌دارو بدون لعاب و ظروف مفرغی است.بخش چهارم : در برگیرنده اشیایی اهدایی است انواعتابلوهای نقاشی از چهره فردوسی، آثار نقاشی استاد علی رخساز از داستان‌های شاهنامه، انواع فرش و قالیچه وانواع هنرهای ظریفه این بخش را تشکیل می‌دهند. این موزه به دلیل پاره‌ای از تعمیرات نیاز به طراحی و غنی شدن اشیای موجود، فعلا به صورت نمایشگاه اداره می‌شود .
موزه صدف و حلزون آستان قدس رضوي
موزه صدف در طبقه اول ساختمان مركزي با وسعت حدود 457 متر مربع شامل دو بخش صدف وحلزون و موجودات دريائي تاكسيدرمي و موميائي شده مي باشد. صدفها و حلزونهاي اين بخش اهدائي آقاي «محمد سعيد فواد وهبه» ازكشور سوريه است كه از مجموع 1282 قطعه اهدائي ايشان حدود 400 قطعه از گونه هاي مختلف به نمايش درآمده است. انواع ديگر موجودات تاكسي درمي و موميائي شده دريائي از قبيل: ماهي موميائي شدة شيطان دريا، ماهيهاي تاكسي درمي فوگل، كوسه ماهي، مادرميگو(ام الروبيان) و بچه تمساح، لاك لاك پشت، اسب دريائي، ستاره دريائي، مارماهي، مرجان و ... اهدائي واقفان مخلصي چون آقايان: دكتر محمد فرهاد رحيمي، رضا
مؤمني فرد، عبدالله ميرشكاري، محمد ابراهيم كريم زاده تربتي، عليرضا رضائي، ناصر درمحمدي، محسن پيل پاي، بهروز اسلامي، ابوالفضل عيديان و.... مي باشد.
موزه گنجينه قرآن آستان قدس رضوي
سازمان كتابخانه ها، موزه ها و مركز اسناد آستان قدس رضوي در راستاي ارائه خدمات بيشتر به زائرين و مجاورين در سال 1364 مبادرت به افتتاح سومين موزه خود نمود. ساختمان اين موزه كه بعد از انقلاب اسلامي طي سالهاي 1362-1360 در ضلع جنوب شرقي حرم مطهر احداث گرديده است داراي 400 متر فضاي نمايشي مي باشد. از سال 1373طبقه اول اين ساختمان به موزه هداياي مقام معظم رهبري اختصاص داده شده است. گنجينه قرآن در طبقه دوم اين ساختمان واقع شده است و در آن نزديك به 90 جلد قرآن، 14
جلد مرقع و 13 جلد لاكي و روغني بسيار نفيس به نمايش گذاشته  شده است. پنج قرآن منسوب به ائمه طاهرين عليه السلام است. از جمله خط مبارك امام علي (ع)، امام حسن (ع)، امام حسين (ع)، امام سجاد (ع) و امام رضا (ع) كه به خط كوفي روي پوست نوشته شده اند. اكثر اين قرآنها داراي نقاط شنگرف يا شجرف (قرمز خوشرنگ) هستند.  كه اولين بار توسط ابوالاسود دوئلي و به دستور حضرت علي (ع) جهت سهولت در خواندن قرآن انجام شده است. قرآنها به ترتيب تاريخي به نمايش گذاشته شده اند و با كمي دقت مي توان سير تحول خطوط كوفي را به سهولت مشاهده نمود. قديمي ترين قرآن وقفي اين گنجينه مربوط به سال 393 هجري قمري است. كه توسط وزير و صاحب ديوان سلطان محمود و مسعود قزويني وقف روضه منوره گرديده است. مجموعه قرآن هاي بسيار نفيس عثمان ابن حسين وراق كه يكي از شاهكارهاي هنر اسلامي است از ديگر آثار به نمايش گذاشته شده در اين گنجينه مي باشد. اين قرآنها مربوط به قرن پنجم هجري قمري است كه با خط كوفي مشكول نوشته شده است و نكته در خور اهميت اين است كه كاتب و مذهب اين آثار شخص عثمان ابن وراق مي باشد.  تمام ترنج ها و فواصل آيات و سر سوره ها با طلاي ناب كار شده است. تعدادي از قرآنهاي اين گنجينه كه با خط نسخ مي باشد مربوط به اوايل قرن هفتم هجري است و كاتب آن ياقوت مستعصمي خطاط مشهور دربار المستعصم بالله از خلفاي عباسي مي باشد. از ديگر آثار نفيس اين گنجينه، قرآن هايي به خط عبدالقادر شيرازي است كه مربوط به نيمه دوم قرن دهم هجري مي باشد. اين قرآن ها از پر كارترين و نفيس ترين قرآن هاي موجود در اين گنجينه است كه به گونه اي كم نظير تذهيب شده اند و داراي جلد سوخته بسيار زيبايي است كه آيه الكرسي را با طلا و به صورت برجسته روي آن نوشته اند، قرآن بابري مربوط به نيمه اول قرن دهم به خط اختراعي ظهير الدين محمد بابر پادشاه و موسس سلسله مغولي در هند از ديگر آثار كم نظير اين موزه مي باشد. قرآن پنج تفسيره مربوط به قرن يازدهم- شامل تفاسير حسيني، كشاف، بيضاوي و جلالين - نسخه اي جالب و قابل تامل از بدايع هنر كتابت اسلامي است كه هر صفحه آن يازده سطر است و حرف اول سطر اول با حرف اول سطر يازدهم، حرف اول سطر دوم با حرف اول سطر دهم و به همين ترتيب حروف اول هر سطر با سطر مقابل، مشابه يكديگر مي باشند و ضمنا حرف اول سطر وسط (ششم) با سطر ششم صفحه مقابل يكي است و به همين شكل، تمام قرآن داراي نظم مي باشد اين قرآن به سال 1306 هجري قمري توسط علي مدرس همداني به رشته تحرير درآمده است. تعداد هشت برگ قرآن به خط محقق و به ابعاد 177*101 سانتيمتر بر روي كاغذ خانبالغ از ديگر آثار به نمايش گذاشته در اين گنجينه مي باشد. اين قرآنها توسط بايسنقر ميرزا فرزند شاهرخ نواده تيمور نوشته شده است. در مجموع گنجينه قرآن آرام بخش دلهاي مشتاقان و جلا دهنده روح بازديد كنندگان مي باشد.
موزه نادري
موزه نادری در قسمت اصلی بنای یادبود آرامگاه نادرشاه افشار در دو تالار به منظور معرفی آثار تاریخی این دوره شکل گرسفته است. این بنا به همت انجمن آثارملی در سال 1342 خورشیدی توسط مهندس هوشنگ سبحون طراحی و ساخته شده است چشم‌انداز خارجی بنا تندیس نادرشاه سوار بر اسب به سبهمراه تنی چند از سربازانش بر فراز یک حجم سنگی مرتفع توسط مجسمه ساز شهیر ایرنی زنده یاد استاد ابوالحسن صدیقی ساخته شده است. تالار شماره 1 : این تالار به انواع سلاسح‌های دوره افشاریه، تابسلوهای نقاشی از نادر و صحنه های جنگ،‌وسایل سوارکاری مانند زین سو برگ اسب از دوره
افشاریه تا قاجاریه، چند نسخه خطی ساز جمله تاریخ هانگشای نادری و دو شمشیر متعلق به نادر اختصاص دارد که روی یکی کلمه السلطان نادر حک شده و روی دیگر این بیت شعر طلاکوب شده است: شاه شاهان نادر صاحب قران هست سلطان بسر ساطین جهان این شمشیر در دشت مغان به سال 1148 هجری در روز تاجگذاری نادر از طرفس ملت ایران به وی هدیه شده است تالار شماره 2 : این تالار در سال 1373 به مجموعه اضافه شد و در آن انواع سکه ظروف و دیگر اشیای اهدایی از دوره صفویه تا معاصر به نمایش درآمده است.
موزه نجوم و ساعت آستان قدس رضوي
موزه نجوم و ساعت با وسعه حدود 450 متر مبرع داراي 10 ويترين است كه 7 ويترين آن به بخش نجوم و 3 ويترين آن به بخش ساعتاختصاص يافته است بيشتر اشياي اين موزه اوقفيات دكتر سيدجلال ايدين تهراني است و تعداد اندكي از آن از داخل خزانه به اين بخش منتقل شده است اين موزه تخصصي و براي آشنايي بيشتر با وسايل نجومي و كاربرد آنها تشكيل شده است باز اشياي مهم بخش نجوم مي توان به اين اشيا اشاره كرد: بزرگترين اسطرلاب ايران ساخت دكتر نبثي در بنياد پژوهش هاي اسلامي آستان قدس رضوي اسطرلاپ برنجي، سازنده و كاتب: عبدالائمه به تاريخ 1133 و داراي كتيبه صاحب اين محمد صالح 1131 انواع كره‌هاي نجومي و جغرافيانواع تلسكوب شكستي و انعكاسي انواع تئودوليت و سكستانت نصف النهار جهاني ساخت كشور فرانسه 1274 قبخش ساعت اين مجموعه دربرگيرنده سه ويترين حاوي انواع مساعدت‌هاي آفتاي، آفتابي باب توپ خورشيدي پاندولي و كوكي است.
موزه فرش آستان قدس رضوي
معرفي گنجينه تخصصي فرش دستباف آستان قدس رضوي قالي ،اين چكيده هنر ايراني وسرآمد صنايع دستي جهان ، يكي از نشانه‌هاي ذوق ، سليقه ، شكيبايي و پويايي انديشه ايرانيان است كه با طرح ، نقش و رنگ بندي سحرآميز خود ، قرنهاست بر بلنداي موزه‌هاي بزرگ دنيا مي درخشد و پيام آور فرهنگ ، تمدن و تبلور تفكر ايرانيان به همه جهانيان است . آستان قدس رضوي رضوي اين نهادمقدس وعظيم كه به بركت صاحب بزرگوارآن حضرت علي بن موسي الرضاعليه الاف والتحيه والثناءبه لحاظ بنيان ديني وفرهنگي ازجايگاه عالي وويژه اي درجهان اسلام برخورداراست وبه بركت نظام ارزشمندحكومت اسلامي ومسئوليت بي نظيروبي بديل مقام منيع توليت عظما وسايرمسئولين دردهه اخيرتحولاتي عظيم درموزه ها صورت گرفته كه زمينه تبديل آن را از يك موزه سنتي به موزه هاي نوباديدگاهها واهدافي تازه ومتناسب بانيازهاي جامعه امروزي فراهم كرده است درراستاي توسعه فضاهاي فرهنگي وافزايش بهره‌مندي مشتاقان از امكانات موجود تصميم به ايجاد گنجينه‌اي ازفرش‌ها ومنسوجات نفيس وگرانبها نمود كه ساليان متمادي مزين كننده رواقها ومبادي
ورودي هاي حرم مطهر و  زيرگامهاي زائران و مشتاقان حضرت علي بن موسي الرضا عليه الآف التحيه و الثناء ، پهن و يا به صورت پرده استفاده مي‌شده است و اين در شناسنامه افتخاراتشان ثبت گرديده است . ساختمان گنجينه فرش ومنسوجات يكي از بناهايي بوده كه به عنوان كتابخانه و بعد به عنوان تالار تشريفات استفاده مي‌شده است سقف اين بنا با گچبريهاي پر نقش ، نگار و زيبا چشم هر بيننده را به خود معطوف مي‌دارد وهمچنين قسمتهاي مفروش شده آن با دستبافتهاي بافندگان شركت فرش آستان قدس رضوي از جمله عوامل زيبايي وچشم نوازي بيشتراين گنجينه مي‌باشد .  اين بنا ازسال 1377 به همت كارشناسان و مسئولان محترم آستان قدس رضوي به عنوان گنجينه فرش نامگذاري شد و در تاريخ 18/4/1377 توسط مقام منيع توليت عظماي آستان قدس رضوي درجوار بارگاه ملكوتي ثامن الحجج علي بن موسي الرضا ( عليه السلام ) جهت بازديد علاقمندان ومشتاقان گشوده گرديد ، اين گنجينه در دو طبقه با زير بنا 970 متر مربع با فضاي نمايشي هر طبقه 400 متر مربع يكي از بزرگترين مجموعه‌هاي فرش ايران بشمار مي‌رودكه درحال حاضر مشتمل بر60 تخته قالي، قاليچه وانواع سوزن دوزي‌هاي گلابتون ، قلابدوزي ، ده يك دوزي ، معرق دوزي از دوره صفويه تاكنون كه توسط مشتاقان و زائران و مجاوران به بارگاه ملكوتي هشتمين امام همام اهداء يا وقف شده است در معرض بازديد عموم قرارداده است . قاليهاي اين گنجينه با بهترين وزيباترين طرحها نظير طرحهاي محرابي ( درختي ، گلداني ، باغي ، قنديلي و دورنما ) لچك ترنج ، افشان ترنج،افشان بندي ، ماهي درهم ، شكارگاه ، تصويري ، بته جغه كه به صورت قالي ، قاليچه ، پرده‌اي ، سجاده ، تابلو فرش و... بافته شده است موجود مي‌باشد واز مهمترين مراكز بافت چون ، اصفهان ، كرمان ، كاشان ، تبريز ، خراسان ، سنندج و ... مي باشد. آثارموجوددراين گنجينه باقاليهاي دوران صفويه اهدايي شاه عباس ، شاه طهماسب و امين كرماني ونيزازديگرواقفين وهنرمندان معاصر چون ارجمند كرماني ، محمد نقاش مشهدي ،محمد ولد كرماني، استاد عمو اوغلي، حاج غلامحسين مرتضي زاده ، حاج يدا... صفدرزاده حقيقي ، حاج فيض ا... صفدرزاده حقيقي،حاج غلامعلي صفدرزاده حقيقي ، حاج محمد صيرفيان ، حاج محمد نوبري ، محمد علي فلسفين ، حسن نظامي دوست ، پوران مسگرزاده ، كريم سمساپور و ... مزين شده است .